vrijdag 16 december 2011

Ding 19 Sociale netwerken

Natuurlijk wist ik via mijn kinderen van het bestaan van sociale netwerken. Maar ik kwam er maar niet toe. Al die nieuwe ontwikkelingen maakten me toch wel nieuwsgierig. Ik wilde er ook meer van weten.
Er werd een smartphone aangeschaft. De vaste verbinding met KPN werd verbroken.
Hup een account aangemaakt bij facebook. Zo langzaam aan groeit het aantal vrienden. Ik zit inmiddels al op 52! Wat ik vooral nu leuk vind, is het feit dat ik mijn zoon ver weg kan volgen. Door zijn contacten met ...... weet ik dat hij a live and kicking is. Iedere ochtend kijk ik dan eerst even op facebook.
Nu is deze foto niet zo geruststellend:

Dankzij 23 dingen zet ik er zonder problemen zelfgemaakte filmpjes op kan ik foto's bewerken etc.
Facebook biedt nog veel meer tools die ik, denk ik vanzelangzalzeleven niet ga gebruiken. Maar onze kinderen kunnen niet meer leven zonder facbook. Het is bv al onmisbaar voor hun opleiding. Wijzigingen in het rooster, mededelingen etc het loopt allemaal via facebook.


Maar wat moet een bibliotheek ermee. Even zoeken naar voorbeelden. Ik kwam uit bij de bibliotheek Haarlem.  
Ga jij helemaal gek op kerstmuziekjes? Of rockend 2012 in?
Grappig testje: luister hier 30 muziekfragmenten van 6 seconden, beoordeel ze en lees in de uitlsag wat dit over jouw persoonlijkheid zegt :)
enquete.omroep.nl

 Heb daar direct bovengenoemde test gedaan. Ik behoor tot de groep: ‘bedachtzaam en complex’ én ‘energiek en ritmisch’ én ‘opgewekt en conventioneel’!
Dit is een leuk item voor facebook.  Het kan het gebruik van de cd's stimuleren en als medewerkers leer je dat een indeling ook anders kan van de cd's.

Met facebook kun je je bibliotheek snel onder de aandacht brengen bij tig vrienden van. 
Maar ook dit vergt onderhoud: 1x per maand een bericht is denk ik nutteloos. 
Het aantal vrienden dat Haarlem tot nu toe heeft valt mij tegen: +/- 150. Maar als die allemaal op je lezing komen, die je verspreid met facebook dan is dat wel weer erg goed.

Facebook, ja ook voor de bibliotheek!

3 opmerkingen:

  1. Ja inderdaad Anjes. Facebook moet je onderhouden. Zeker elke dag berichten erop zetten als je een bibliotheek bent om activiteiten te promoten. De OBA doet dat bv. veel te weinig. Het kost tijd om dat te onderhouden en dat zal wel het probleem zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We zijn volop bezig om te onderzoeken op welke wijze je Facebook als bibliotheek kunt inzetten. Het wordt echt veel te vaak ingezet als "zendmedium", terwijl het om de interactie gaat. Welke waarde kun je toevoegen als bibliotheek op Facebook, hoe creëer je ambassadeurs, hoe realiseer je je co-creatie, hoe zorg je voor het olievlekprincipe... Dat doe je niet door Twitterberichten door te plaatsen en alleen maar te vertellen wat je doet. Dat doe je door interessante content te plaatsen, vragen te stellen, oprecht geïnteresseerd te zijn, bereid zijn om iets te doen met de input die je krijgt, authentiek te zijn... Dan gaan mensen je volgen en interacteren. Wat we helemaal nog niet weten is hoeveel volgers reëel is? Is 170 volgers voor Haarlem goed of niet? Het gaat om de lokale verbinding, dus kun je geen duizenden verwachten, maar wat dan wel? Heb je landelijke social mediastrategie al gelezen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga mij verdiepen in de landelijke social mediastrategie, ik wist niet dat die er was, maar het verbaas me ook weer niet dat ie er is.

    BeantwoordenVerwijderen