Een mashup is een toepassing, waarbij gegevens van de ene site, gebruikt worden in een andere. De leukste die ik bekeken heb is :
http://www.earthalbum.com/
Mijn leidraad is vaak mijn zoon die op wereldreis is. Via zijn mails worden we op de hoogte gesteld waar hij naar toe gaat. Hij gaat binnenkort naar Islas de omotepe (dat ligt midden in het grote meer van Nicaragua). Voordat hij er is kan ik al een kijkje nemen. Ook leuk is het om je eigen straat in te vullen. Het gebruik is zeer eenvoudig. Maar het nut voor de bibliotheek dat komt nog niet naar boven.
Kopiëren gaat, gelukkig, ook heel eenvoudig!
Het nut hoeft niet altijd duidelijk te zijn. Maar er zijn veel mash-ups gemaakt met boeken. Of het project Biebmaps, waar bij ProBiblio aan gewerkt wordt. Het project verbind allerlei bronnen zoals de catalogus, uitagenda's, erfgoedcollecties etc. aan elkaar en toont die op een kaart. Het is allemaal nog pril en in beta, maar er is wat te zien.
BeantwoordenVerwijderenIk hoor al een aantal jaar iets over biebmaps. Voor het eerst dat ik er nu wat van zie. Ik hoop dat ik niet op teveel tenen ga staan, en ja het is een beta versie, maar gaat dit nog wel wat worden!
BeantwoordenVerwijderenEen website moet een duidelijke focus hebben om bezoekers te trekken. Dat ontbreekt hier compleet. Het fladdert alle kanten op met links die niet werken, foto's die niets zeggen en tentoonstellingen die al afgelopen zijn.
Een website die het wel goed begrepen heeft is de NAI. Zij hebben in ieder geval bedacht dat je dit soort gegevens niet op je pc wil hebben als je in een stad rondloopt, maar op de smartphone.
http://www.nai.nl/tentoonstellingen/3d_architectuurapplicatie/_pid/header/_rp_header_elementId/1_597441
Ligt het aan de gebruikte verkenner (Explorer) dat ik de afbeelding niet kan zien? Jammer.
BeantwoordenVerwijderenBiebmaps klinkt als een goed initiatief. Ben benieuwd wat daar verder uit gaat rollen. En inderdaad mag een mobiele site of een app niet ontbreken in dit tijdperk.
@Wil Inderdaad zijn dat de geneugten van beta-sites. Daar hoort tennentrappen bij, zolang je maar realiseert dat he een work in progress is waar op de achtergrond getweakt en gepriegelt wordt. En het gaat pas wat worden als de juiste content wordt gekoppeld.
BeantwoordenVerwijderen